5 vinkkiä kontaktimuovista

Lähetimme juuri syyskuun Avotakan painoon. Lehdessä on ihana kotijuttu, jossa lastenhuoneen seinälle on tehty kontaktimuovista hauskoja pilkkuja. Siitä inspiroituneena kokosimme vinkit kontaktimuovin helppoon käsittelyyn sisustamisessa!

1. Kontaktimuovi on edullinen ja helposti työstettävä materiaali saada sisustuksessa pientä piristystä aikaiseksi. Sillä tuunaat keittiökaappeja, jääkaapin, seiniä, ikkunalaseja, peilejä, melkein pintaa kuin pintaa. Kontaktimuoveja on läpinäkyviä, kuviollisia, materiaalijäljitelmiä, yksivärisiä (myös hehkuvissa neon väreissä) ja samettipintaisia. Mainiota liitutaulukalvoa löytyy mustana ja valkoisena. Valinnan vaikeus voi yllättää, koska valikoima on niin laaja,

2. Suorat muodot leikkaat siististi ja nopeasti mattoveitsellä ja metallisella viivoittimella. Silloin alustaksi käy parhaiten oikea leikkuualusta, mutta myös paksu kartonki. Testaa, ettei veitsi mene leikatessa alustan läpi. Leikkaa lattialla tai pöydällä. Kaarevat muodot on helpompi leikata terävillä saksilla. Pienet pallot taas teet helpoiten kuvioleikkurilla. Silloin leikkuri on välillä puhdistettava liimasta.

3. Piirrä kuvio kontaktimuovin paperipuolelle vapaalla kädellä, viivoitinta tai sapluunaa apuna käyttäen. Muista piirtää se peilikuvana, jotta se on liimatessa oikein päin.

4. Jos liimattava tarra on suurikokoinen irrota taustapaperi ensin vain osittain. Ota tarvittaessa avuksi muovilasta tai keittiöpyyhe, jolla varovasti silität tarran pikku hiljaa kiinni pintaan. Painele lopussa kunnolla tarra kiinni. Kun liimaat ikkunalasiin, voit kostuttaa lasin saippuavedellä. Näin tarra on liikuteltavissa, kunnes oikea paikka löytyy. Sitten painat veden muovilastan avulla veden tarran alta pois.

5. Sähköteippi on oiva kontaktimuovin korvike, kun tarvitset pitkää, kapeaa suikaletta. Värivalikoima tosi on kovin suppea.

Täydellinen työpiste

Lomat pidetty ja palattu sorvin ääreen? Miten sitä pääsikään parhaaseen työvireeseen? Tässä Facebook-seuraajiemme parhaat vinkit, mitä omalle työpaikalle kannattaa tuoda tai luoda, jotta siellä viihtyy ja hommat rullaavat.

1. Hyvä valaistus

2. Hiljaisuus tai ainakin työrauha (toim. huom. Meillä toimituksessa käytetään tarvittaessa ihan perinteisiä Peltor-kuulosuojaimia - vaikkei meillä nyt niin kova mekkala ole.)

3. Hyvää kahvia tai teetä ja oma, rakas muki

4. Kaunista, inspiroivaa katseltavaa, kuten taidejulisteita, maisemakuvia ja valokuvia rakkaista

5. Järjestys, ei mitään turhaa ympärillä

6. Rauhallista musiikkia kuulokkeista tai hiljaista taustamusiikkia

7. Tarvittavat välineet paikoillaan käden ulottuvilla: laatikostot, kynätelineet ja vaikka pienet korit pikkuesineille

8. Kivat, ergonomiset ja toimivat kalusteet

9. Keinutuoli

10. Tuoreet kukat

11. Kaunis pullollinen tai kannullinen vettä

12. Hyvä kynä ja laadukas lehtiö

13. Näytön häikäisysuoja

14. Viherkasveja

15. Riittävän paljon tyhjää pöytätilaa ja myös säilytystilaa

16. Mukavat työkaverit, "Jes-jengi"

17. Kirkasvalolamppu

18. Raikas, viileä ilma

19. Motivoiva, inspiroiva ilmapiiri

20. Mukava, hyvä työtuoli

21. Luonnonvaloa ikkunasta

22. Väriä, esimerkiksi piristävää oranssia tai keltaista

23. Hallittu kaaos

24. Kaunis näkymä ulos

25. Hauskoja, pirteitä esineitä - tarpeellisia tai tarpeettomia

26. Muutama makupala

27. Kissa motivaattoriksi

28. Sohva

29. Varapäre (toim. huom. Mistä näitä saa?)

  

Villinä vaaleanpunaiseen

Jopa kolmannes toimituksemme jäsenistä aikoo maalata tänä syksynä jonkun kotinsa seinän vaaleanpunaiseksi. Kummallakin ensimmäinen haaste on jo voitettu - eli miehen taivuttelu myötämieliseksi ajatukselle. Toinen haaste on ammattilaisellekin kiperä: oikean sävyn valinta. Se ei saa olla missään nimessä liian kirkas eikä imelä, mutta liian hailea voi mennä liian kalseaksi. Tavoittelemme hennon vaaleaa roosaa, joka olisi pehmeä, puuterinen ja tyylikäs. Lopputulos on aina pieni tai isompi yllätys. Kotiin viedyt pienet näytelastut näyttivätkin valoisassa huoneessa melkein valkeilta. Mutta täytyy muistaa, että pienissä paperisuikaleissa sävyt vaikuttavat aina vaaleammilta kuin suurena pintana. Siksi hajautamme riskiä, ja rohkeampi meistä saa kokeilla maalaamista ensin.

Raikasta kirpputorilöydöt

9 x taittotuoli

Sisustustoimittajan päivä

Millainen on sisustustoimittaja Laura Brotheruksen päivä? Seuraa, miten kahdeksan tuntia hurahtaa.

Klo. 9.30 Töitä kohti! Ensitöikseni kierrän mutkan kautta Kamppiin, josta haen varaamani kuvauslainat kuvausta varten. Tästä matka jatkuu metrolla kohti Kulosaaren toimipistettämme.

Klo. 10.30 Saavun toimitukseen, jossa ihanat kollegani ovatkin jo työn touhussa. Siirryn pikemmiten kuitenkin kuvausstudiolle järjestelemään kuvattavia tuotteita. Noudan myös edellispäivänä kuljetuksen mukana tulleet tavarat ja tarkistan, että kaikki tarvitsemani on tullut perille. Tässä välissä käyn vielä kopioimassa lähetyslistoista itselleni omat versiot jutun kirjoittamista varten. Levitän kuvattavat tuotteet pöydälle ja kärrään tavarapöydän kuvauspisteelleemme.

Klo. 11.00 Kuvaajamme onkin jo paikalla ja pääsemme aloittamaan kuvaussession lähestulkoon heti. Pientä valojen fiksausta ja kaikki on valmista.Vuorossa on siis Inspis ja 9x -palstan kuvaukset, joihin tarvitaan taustattomia tuotekuvia. Tärkeintä on tällöin saada kunkin tuotteen tärkeimmät puolet esille. Edellispäiväni ovat menneet kuumeisesti tuotteiden etsimiseen ja lainaamiseen. Monesta tuotteesta olen myös saanut valmiskuvia.Yhteistyö valokuvaajan kanssa sujuu mutkattomasti: minä asettelen tuotteet, hän ottaa kuvat. Katsomme yhdessä, mikä näyttää hyvältä ja siirrymme seuraavaan tuotteeseen. Kuvauksen jälkeen otan vielä tavaroiden tuotetietoihin tarvittavia korkeus- ja leveysmittoja. Kaikki vihdoinkin kasassa!

Klo.11.45 Valokuvauksen jälkeen kärrään vielä tavarapöytäni postituspisteelle, jossa pakkaan tavarat kasseihin. Samalla teen myös kuljetustilauksen tuotteille. Vähän vielä kuplamuovia ja teippiä, niin tuotteet on turvallista lähettää matkaan.

Klo. 12.15 Lounasaika! Kipaisen työpaikkamme Antell-lounasravintolaan, jossa tänään on ruokana kreikkalaista salaattia. Ruokalassa käy kuhina. Kasaan salaatin lautaselle ja menen syömään kollegoideni kanssa ravintolan kesäterassille. Aurinko paistaa ja meri liplattaa.

Klo. 12.45 Näppäimistön napinaa. Aloitan jutun kirjoittamisen kokoamalla jokaisen tuotteen ostopaikan, hinnan ja tarvittavat mitat. Sitten alkaa itse ajatustyö. Mikä on missäkin tuotteessa erikoista ja ihanaa? Miksi valitsin juuri tämän tuotteen osaksi juttua? Miksi jokaisella tulisi olla kyseinen tuote? Pikkuhiljaa juttu alkaa rakentua ja viimeisen silauksen jutulle antaa otsikko ja ingressi, joita mietimme vielä myöhemmin toimituksen yhteisessä otsikkopalaverissa. Lopuksi lähetän tekstin toimitussihteerillemme editoitavaksi.

Klo. 15.00 Kahvitauko, viimeinkin! Kipaisen vessan kautta lounasravintolaamme hakemaan teetä iltapäivän viimeisille tunneille.

Klo. 15.15 Seuraavan jutun kimppuun. Luvassa on Muodonmuutos-palsta, johon tarvitsen yhteensä viisi kuvaa. Juttutyypissä esitellään remonttikohde, johon ollaan pienillä ja vähän suuremmillakin muutoksilla saatu uusi, piristävä ilme. Juttuun tarvitaan 1 sivun kuva, loput ovat pienempiä otoksia. Lähden miettimään, mistä kuvakulmista ja mitä yksityiskohtia haluan kohteesta kuvattavan. Suunnittelu on raakaa luonnostelua paperille. Palasten löytäessä paikkansa, varaan kuvaajan seuraavalle viikolle, jolloin kuvaamme kohteen ja pääsen kirjoittamaan juttua puhtaaksi. Done!

Klo. 17.30 Työpäivä purkissa. Suljen tietokoneeni, järjestelen pöydälle levinneet paperini ja heitän laukun olalle. Huomiseen!

Testi: juomalaitteet

50 loistavaa mökkituliaista

Iik, mökkireissu tulossa etkä tiedä, mitä viedä tuliaisiksi isäntäväelle? Kiitos aktiivisten Facebook-seuraajiemme, saimme ison määrän vinkkejä. Jos tuliainen on hukassa, nouki oma suosikkisi tältä listalta.

Kannattaa muistaa, että jokainen mökki ja omistaja on erilainen persoona. Osa inhoaa krääsää yli kaiken, kun taas toinen rakastaa hassuja hattuja. Neutraalein tuliainen on sellainen, joka syödään pian pois.

Hyviä kesäpäiviä!

 

50 PARASTA MÖKKITULIAISTA

1.  Kassillinen ruokaa

2. Luonnonkukkakimppu

3. Avotakka ja muita aikakauslehtiä (suosittelemme, tietenkin!)

4. Luontoystävällistä shampoota ja saippuaa 

5. Tuoreita yrttejä kesäkeittiöön

6. Talous- tai vessapaperia, kertakäyttöastioita ja serviettejä

7. Itse leivottua pullaa (mikä ihana ajatus, toim. huom.!)

8. Hyvät pihvit grillattavaksi

9. Kynttilöitä

10. Saunavihta/vasta

11. Kahvia ja suklaata

12. Päivän lehti

13. Saunahunaja & jalkasuola

14. Juustoja

15. Onkimatoja

16. Itsetehty (saaristolais)leipä

17. Uusia perunoita ja savulohta

18. Työvoimaa

19. Mansikoita ja herneitä

20. Brita-kakku

21. Tuoreita ahvenia (perattuna)

22. Punaviiniä tai valkoviiniä

23. Aurinkorasvaa

24. Mansikoita ja jäätelöä

25. Kahvia

26. Vispilä, lettujauhot (&letunpaistaja!)

27. Katiska täynnä virvokkeita

28. Kuohuviiniä tai shampanjaa

29. Mustikkapiirakka

30. Kuorinta-ainetta ja kasvorasvaa

31. Erikoisoluita

32. Muikkuja

33. Tuoretta rieskaa

34. Sytykeruusuja

35. Hyvä kesäpokkari tai -dekkari

36. Ristisanatehtäviä

37. Itse leivottuja sämpylöitä

38. Pihapeli, kuten mölkky

39. Limsakori

40. Juusto- tai suklaakakku

41. Muumimukit (jos tiedät, että tulevat käyttöön)

42. Kasviksia suoraan torilta

43. Tehtäväkirja lapsille

44. Raparperipiirakka

45. Makkaraa (soijanakit kasvissyöjille, toim. huom.)

46. Tiskirätti

47. Yrttitaimia tai hyötykasveja (jos tiedät, että tulevat käyttöön)

48. Lähiruokaa

49. Mansikkakakku (ikuinen kesäsuosikki)

50. Kysy, mitä tarvitaan

 

Avainsanat: 

Helsingin parhaat sisustusputiikit

Edessä kesäinen ostospäivä Helsingissä? Avotakan toimitus vinkkaa kaupungin parhaat sisustusliikkeet ja pienet putiikit.

Smyygi

SMYYGI:

Kodikas tunnelma kuin puutarhavajassa. Itse tekevälle ja viherpeukalolle.
Iso Roobertinkatu 30

 

Proloque shop

PROLOQUE SHOP:

Ihanaa sisustustavaraa pieniltä merkeiltä, myös koruja ja kukkia.
Uudenmaankatu 27

 

Peroba

PEROBA:

Leikkisää, rosoista teollisuustyyliä betonipöydistä postikortteihin. Kaupassa on aina jotain yllättävää.
Fredrikinkatu 33

 

Moko market

MOKO MARKET:

Sympaattinen kahvila-sisustusliike on klassikko. Tarjolla kalusteita, ruokatarvikkeita ja puutarhurin tarpeistoa. Inspiroiva elämys.
Perämiehenkatu 10

 

Nougat

NOUGAT:

Marokkolaishenkistä, hempeänsävyistä pikkutavaraa perusvalikoiman lisäksi. Hienostuneeseen makuun.
Bulevardi 11

 

CASUARINA:

Kaunista, pelkistettyä tyyliä maailmalta. Täällä esteetikon silmä lepää.
Fredrikinkatu 30

 

 

Pino

PINO:

Ihanaa pientä hypisteltävää tiskiräteistä teippeihin.
Fredrikinkatu 22

 

Artek

ARTEK:

Klassisen muotoilun ohittamaton keidas. Katsasta rento Kesäkoti-valikoima.
Eteläesplanadi 18

 

TIKAU:

Pääasiassa ekologisesti ja vastuullisesti Intiassa tuotettuja mattoja, peitteitä, koreja ja muuta kodin kaunista tavaraa.

Korkeavuorenkatu 9

ARMAS:

Ajassa olevaa designia. Esineitä ja kalusteita kiinnostavilta ulkomaisilta merkeiltä.
Vuorimiehenkatu 16

VINKEL:

Persoonallisuutta ja pilke silmäkulmassa sisustamista rakastavan aarreaitta. Värikkäitä sisustustavaroita pienesineistä kalusteisiin.

Tehtaankatu 22

FORMVERK:

Toimivia, ajassa olevia kalusteita paitsi olohuoneeseen, myös keittiöön, eteiseen ja kylppäriin.
Annankatu 5

STOCKMANN:

Tavaratalon sisustuskerros on kiireiselle pikakatsaus eri tyyleihin yhden katon alla.

Aleksanterikatu 52
 

(Jutun kuvat: Toni Härkönen, Rauno Träskelin ja liikkeet)

Kennon taikaa

Hunajakennon muotoiset esineet ovat vallanneet mieleni. Näen niitä kaikkialla. Jos mahdollista valitsen mieluiten kuusikulmaisen muodon ennen kaikkia muita. Muoto kiehtoo minua monella tavalla. Yksin se on symmetrinen, mutta asettelemalla monta vieritysten kokonaisuus muuttuukin epäsymmetriseksi. Kuviointia voi jatkaa loputtomiin ja moneen suuntaan. Kuusikulma on särmikäs, kun terävät huiput näyttävät ylös ja alas. Kun sen kääntää vaakaan on muoto taas maltillisempi ja raskaampi. Miten mahtavia ominaisuusksia!

/Laura

P.S. Kuvassa on hienot Bauxin Träullit akustiikkalevyt. Ne on ruotsalaisen Form Us With Love -toimiston suunnittelemat. Musta Kaakeli-kynnysmatto on Kodin Ykkösen Anno-kokoelmasta. Neliosainen tarjoitinsetti on House Doctorin.

Avainsanat: 

Spa-hetki saunassa

Ikioma potager

Uudista rottinki

Maalattu punos on tänä kesänä trendikästä. Värikkäitä pihakalusteita on nyt kivasti saatavilla kaupoissa, mutta jos kaipaat lomalle pientä puuhastelua, etsi varastosta tai kirpputorilta vanhoja rottinkikalusteita ja maalaa ne itse uudennäköisiksi. Leikittele vapaasti ja valitse jokin herkullinen sävy, joka tuo sinulle hymyn huulille. 

Täydellistä palvelua

Se parempi siivouspäivä

Utelimme Facebookissa lukijoidemme parhaita oivalluksia siivoamisesta. Monet teistä vannovat etikan, ruokasoodan ja taikasienen nimeen. Oli itse keksittyä ja äidiltä tai vaarilta opittua.

Koska hyviä vinkkejä tuli paljon, kokosimme niistä parhaat palat. Hyviä siivoushetkiä!

Nämä on hyvä muistaa:

"Ikkunoiden pesu etikkavedellä." -Heli

"Vie turhat roinat kirppikselle. On mukavaa siivota selkeitä alueita ja kerta viikossa ihan perus-siivous riittää." -Vili

"Aivan huippu siivousvinkki on ollut kun sain tietää, että sokerinpalalla saa uunin helposti siivottua." -Tiia

"Takan lasi kirkastuu ja puhdistuu tuhkalla." -Ann-Mari

"Siivoa ilman kiirettä." -Siiri

"Pese ikkunat etikalla ja lisää tilkka Fairya." -Vuokko

"Tiukatkin tahrat lähtevät Universal Stonella, joka suorastaan innostaa siivoamaan." -Mervi

"Kaappien järjestäminen vähintään kerran vuodessa ja turhista tavaroista luopuminen helpottaa elämää." -Erja

"Tuoreen sitruunan mehua voi käyttää tummumaan päässeiden laattojen puhdistuksessa." -Ida

"Nestemäisellä sappisaippualla lähtee hellävaraisesti lika keittiön kaapinovista kylppärin seiniin (materiaali, johon mikään muu aine ei tehoa!)." -Satu

"Ihmesavi pesuaineena on aivan lyömätön kaikessa siivoamisessa – ja samalla täysin myrkytön. Yksi paketti kestää iänkaiken, ja sillä saa puhtaaksi niin pesualtaat, pöytäpinnat, ikkunankarmit kuin rasvapölyn samentaman liesituulettimenkin." -Hanna

"Vaari opetti, että hätätilanteessa hopeat voi kiillottaa hammastahnalla." -Tiia

"Ruokasoodaa viemäriin vesitilkalla laimennettuna. Ja viemärit aukenee." -Heidi

"Lattiakaivon ja lavuaarien puhdistus etikalla ja ruokasoodalla. Ei tarvitse erikseen ostaa myrkkypurkkeja siihen hommaan." -Anniina

"Ikkunanpesuaineella siivouksen lopuksi hanat puhtaaksi." -Päivi

"Soodaa ja etikkaa, saavat ihmeitä aikaan." -Sari

"Ruokasoodalla putsaa ihan kaiken." -Sanna

"Laita heti tavarat paikalleen, niin on vähemmän siivottavaa." -Miia

"Taikasieni! Korvaamaton esimerkiksi valkeille tennareille." -Johanna

 

Kokeile näitä, jos uskallat

"Coca-Colalla saa pois wc-pytyn kalkkeutumat." -Hanne

"Vaniljasokeria imurin pölypussiin. Siitä jää mukava tuoksu." -Sari-Anna

"Ihan loistavan ekologisen yleispesuaineen saa, kun liottaa sitrushedelmien kuoria etikassa (tiivis purkki ja välillä käännellen), siivilöi kuoret parin viikon kuluttua pois ja pullottaa aineen suihkepulloon." -Lenita

 

Näitäkin me aiomme kokeilla:

"Kannattaa kutsua usein vieraita kylään, silloin on pakko siivota." -Anna

"Tarpeeksi pitkät varret joka siivousvälineeseen, niin homma ei käy selän päälle ja siivous ei tunnu niin inhalta!" -Pirjo

"Äidin antama neuvo: muista lattialistat, sillä niihin vieras kiinnittää huomion. Minä konttaan ne kerran viikossa." -Anja

"Aina kun ostan uusia vaatteita, vien vastaavan määrän vanhoja kierrätykseen." -Mari

"Kun vieraita tulee, jos ei muuta ehdi siivota niin ainakin vessa. Sen siisteys on paras käyntikortti." -Kirsti

"Muuta usein tai edes joskus." -Katri

"Siivouksen jälkeen palkitseminen – tuoreita kukkia maljakkoon tai makoisat kahvit tai uusi aikakauslehti. Tai kaikki ne!" -Marjatta

"Ota itse rennosti ja laita mies siivoamaan." -Reeta 

6 vinkkiä ­kerrostalon ­pihaan

Eteisen muodonmuutos

12 sisustusideaa pihalle & parvekkeelle

Keräilysuosikki: Domus-tuoli

Romusta aarteeksi: kasvihuone

Sivut